Consumenten laten 133 miljoen aan statiegeld liggen

Statiegeld blijft op grote schaal ongebruikt liggen: een verlies van maar liefst 133 miljoen euro

Tussen januari 2022 en juli 2023 zijn maar liefst 152 miljoen grote flessen en 635 miljoen kleine flessen niet ingeleverd, waarvoor toch statiegeld is betaald. Dit komt neer op een totaal van ruim 133 miljoen euro. Dit geld, bedoeld om het statiegeldsysteem te optimaliseren, blijft echter grotendeels onbenut. Als toonaangevende speler binnen het domein afvalverwerking en leverancier van statiegeldbakken wil Knapzak hier verandering in brengen.

Moeizame inzameling

Met de uitbreiding van statiegeld naar kleine flesjes (juli 2021) en blikjes (april 2023) heeft het Afvalfonds aanzienlijke inkomsten zien stijgen. Echter, het innen van dit statiegeld verloopt verre van vlekkeloos. Rob Buurman, directeur van milieu-organisatie Recycling Netwerk Benelux, schat dat met de toevoeging van blikjes, jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro aan niet-geïnd statiegeld bij het Afvalfonds belandt.

Het Afvalfonds beweert dat al dit geld wordt ingezet ter verbetering van het statiegeldsysteem, zoals het optimaliseren van innamepunten en communicatie. “Het niet-geïnde statiegeld wordt gebruikt voor het optimaliseren van het systeem, uitbreiding van innamepunten en communicatie en promotie. Dit geld staat onder beheer van Statiegeld Nederland en wordt niet voor andere doeleinden gebruikt,” aldus het fonds in een reactie op vragen van het Algemeen Dagblad en het KRO-NCRV programma Pointer.

Echter, de details omtrent de investeringen en de bestemming ervan worden niet volledig bekendgemaakt door de organisatie. Zowel de Inspectie Leefomgeving en Transport als het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn niet volledig op de hoogte van de besteding van het geld.

Te weinig statiegeldautomaten

Vorig jaar heeft de ILT geoordeeld dat het bedrijfsleven onvoldoende inspanningen levert om de inzameling op peil te houden en heeft het Afvalfonds daarom een officiële waarschuwing gegeven, met mogelijk nog een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Het bedrijfsleven heeft aangekondigd in de komende jaren 2600 inzamelautomaten bij te plaatsen, een operatie die in 2026 afgerond moet zijn.

Echter, critici betogen dat dit plan te laat komt. Vertrouwelijke gegevens die het Afvalfonds in september naar de inspectie heeft gestuurd, in bezit van het AD, tonen aan dat er de afgelopen jaren weinig vooruitgang is geboekt. Buiten supermarkten zijn er slechts veertig automaten in heel Nederland waar consumenten hun statiegeld kunnen innen. Slechts vijf NS-stations en één tankstation beschikken over een dergelijke automaat.

Het missen van de juiste koers

Bij de uitbreiding van het statiegeldsysteem was de belofte dat juist deze soort locaties een cruciale rol zouden spelen in het inzamelingsproces. Aangezien kleine flesjes en blikjes meestal buiten supermarkten worden gekocht, moeten er ook buiten deze locaties innamepunten beschikbaar zijn, stellen experts.

Tot nu toe heeft het Afvalfonds voornamelijk geïnvesteerd in vrijwillige inzamelpunten bij sportclubs en bioscopen. Echter, uit de gegevens die naar de inspectie zijn gestuurd, blijkt dat deze locaties veel minder worden gebruikt door consumenten. De inspectie is van mening dat het bedrijfsleven hiermee de plank misslaat. “96,4 procent van alle statiegeld kunststofflessen komt terug via de 4.150 locaties met innameautomaten (voornamelijk supermarkten), slechts 3,6 procent via de overige 28.650 innamepunten. Hiermee geeft de consument een duidelijk signaal dat het uitbetalen van statiegeld belangrijk is.”

Statiegeld inzamelbakken van Knapzak Benelux

Wil je een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd wat extra geld inzamelen? Dan heeft Knapzak goed nieuws voor je! Onze opvallende afvalbakken voor de inzameling van statiegeldflessen en blikjes zijn precies wat je nodig hebt.

Het unieke van onze bakken is dat je ze volledig kunt aanpassen aan jouw eigen huisstijl. Van het toevoegen van je logo tot het kiezen van kleuren die je organisatie vertegenwoordigen; de afvalbakken kunnen worden vormgegeven zodat ze perfect passen bij de visuele identiteit van jouw organisatie. Dit zorgt niet alleen voor een consistente uitstraling in jouw ruimte, maar versterkt ook je merkidentiteit en maakt een blijvende indruk op bezoekers, klanten en medewerkers.

Ontdek wat Knapzak voor jou kan betekenen

Contact

Let's connect

Nieuwsbrief

© 2023 Knapzak Benelux | Gemaakt door DreamWork Reclame