Afval scheiden
op de sportclub

Wist je dat een sportaccommodatie jaarlijks gemiddeld 400 kilo plastic afval produceert? Dat kan beter als je het ons vraagt! Benieuwd hoe je met jouw sportclub kan bijdragen aan een groenere wereld en kan besparen op afvalkosten? Knapzak heeft de 5 beste tips voor je op een rijtje gezet:

Tip 1. Maak je afvalstromen inzichtelijk

Vaak wordt afval uit verschillende stromen bij het restafval gegooid. Zonde! Veel afval bevat namelijk waardevolle materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden, wat beter is voor het milieu en je portemonnee. Om te starten met het scheiden van afval is het belangrijk om inzicht te krijgen in de soorten afval die er zijn op de sportclub. Kijk als eerste naar de inkoop van je producten, aan de hand hiervan kan je gemakkelijk zien wat voor soorten afval er geproduceerd worden. Daarna kan je de afvalstromen in kaart brengen door middel van sorteerproeven.

Tip 2. Voorkomen en verminderen van afval

De beste manier om met afval om te gaan, is om te zorgen dat het er niet is. Er zal altijd afval blijven op de club, maar sommige soorten afval zijn overbodig. Probeer de hoeveelheid afval te verminderen door het gebruik van wegwerpverpakkingen en -materialen te minimaliseren. Moedig herbruikbare waterflessen, bekers en andere duurzame alternatieven aan.

Geef klanten in de kantine bijvoorbeeld een korting op hun bestelling als ze hun eigen beker meebrengen. Bekijk met je kantine leverancier hoe je duurzamer kunt inkopen (individueel verpakte producten vermijden). Voorzie een waterdispenser waar leden gemakkelijk hun (herbruikbare) fles kunnen bijvullen, in plaats van een nieuw waterflesje aan te kopen. Mogelijkheden genoeg!

Tip 3. Zichtbaarheid en toegankelijkheid van afvalbakken

Plaats inzamelmiddelen zoals statiegeld bakken op goed zichtbare en gemakkelijk toegankelijke locaties, zoals naast de velden en rond de kantine. Zorg ervoor dat de bakken groot genoeg zijn en dat ze opvallen, zodat mensen ze niet over het hoofd zien. Met behulp van de gepersonaliseerde afvalbakken van Knapzak stimuleer je leden en bezoekers om afval te scheiden en jouw club schoon te houden.

Deze opvallende flesvormige afvalbak is speciaal ontworpen voor lege (statiegeld) plastic flesjes. Door zijn opvallende vorm trekt de PETman de aandacht. Het is toch leuker om je plastic flesje in een gepersonaliseerde opvallende reuzen petfles te gooien dan in een ‘gewone’ afvalbak?

Deze statiegeld container heeft een inhoud van 210 liter waardoor er ruimte is voor 250 lege flesjes en is verkrijgbaar in verschillende kleuren (geel, oranje, blauw, wit en zwart).

Deze opvallende blikvormige afvalbak is speciaal ontworpen voor lege (statiegeld) blikjes. Met deze blikvanger zamel je gemakkelijk en efficiënt blikjes in.

Deze statiegeld container heeft een inhoud van 145 liter, is gemaakt van virgin materiaal en heeft een rubberen rozet in de inwerp opening ter voorkoming van ongedierte, inregenen, etc.

De Waste Watcher is een afvalbak voor het inzamelen van verschillende soorten afvalstromen naar keuze. Deze inzamelbak is beschikbaar in 3 verschillende formaten: 60 liter, 87 liter en 121 liter. En zijn zowel los te bestellen als in een totaalpakket.

Met een complete set wordt een afvalstation gecreëerd en zamel je drie verschillende soorten afval in, bijvoorbeeld: plastic afval (of PMD), oud papier en restafval. Daarnaast zijn de bakken geheel naar wens samen te stellen, zodat je precies die afvalstromen kunt inzamelen, die op jouw sportclub het meeste voorkomen.

Afvalbakken in jouw huisstijl

Jouw logo of clubkleuren afgebeeld op de afvalbakken? Dat kan! Wij maken de bakken volledig naar je huisstijl of smaak. Zeg maar dag tegen saaie en onopvallende afvalbakken!

Tip 4. Maak slim gebruik van de statiegeldregeling

Wist je dat ieder plastic flesje en blikje geld waard is voor jou club? Maak van jouw sportclub ook een inzamelpunt en ontvang €0,15 voor ieder ingeleverd statiegeld flesje en blikje. De opbrengsten kan je in de eigen club steken, denk aan: nieuwe materialen en automaten of het organiseren van activiteiten. Ook kan je ervoor kiezen om dit geld te doneren aan een goed doel. Door gebruik te maken van de statiegeldregeling help je zowel de clubkas als het milieu een handje. Win-win!

Tip 5. Communicatie en gedrag

Voor het laten slagen van een effectief afvalbeleid, moet je de omgeving van je sportclub erbij betrekken en informeren. Een goed intern en extern communicatieplan helpt hierbij. Je kunt informatie delen via social media en je website, of met posters in de kantine en drukbezochte plekken op het sportcomplex.

Als je iedereen op de club motiveert, zelf het goede voorbeeld geeft en vertelt hoe gemakkelijk het is, creëer je het juiste gedrag. Zo wordt afval scheiden snel een gewoonte. Hoe meer het thema leeft in de vereniging, hoe meer betrokkenheid. Zo wordt jouw sportclub duurzaam en levert het afval scheiden nog wat op ook.

Afvalbakken bestellen voor op de sportvereniging

Wil jij ook aan de slag met afval scheiden bij je sportvereniging? Knapzak helpt je graag op weg om het afvalbeleid op je sportclub in goede banen te leiden. Bekijk ons assortiment afvalbakken en vraag gemakkelijk een vrijblijvende offerte aan.

Ontdek wat Knapzak voor jou kan betekenen

Contact

Let's connect

Nieuwsbrief

© 2023 Knapzak Benelux | Gemaakt door DreamWork Reclame