Statiegeld op blikjes
Per 31 december 2022

Per 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Wat betekent dat er, net zoals bij kleine plastic flesjes, per blikje 15 eurocent statiegeld wordt gerekend. Met als doel om de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en recyclen. En te voorkomen dat deze als zwerfafval in het milieu belanden. Wil je meer informatie over deze verandering? Neem dan een kijkje op onze andere website: www.blikjes-statiegeld.nl

150 miljoen blikjes in het milieu

Van Veldhoven heeft vorig jaar, op verzoek van de Tweede Kamer, richting producenten aangegeven dat het aantal blikjes in het milieu met minimaal 70% moest afnemen in de loop van 2021 ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017 en er anders statiegeld zou worden ingevoerd. De wetgeving hiervoor werd gelijktijdig voorbereid, en is in oktober 2020 goedgekeurd door de ministerraad. Nu blijkt uit recente cijfers over het jaar 2020 dat voor de tweede keer op rij het aantal blikjes helemaal niet is afgenomen, en zelfs met 27% is toegenomen. De trend is dus niet minder maar meer blikjes in het milieu. Dat maakt de afgesproken daling onhaalbaar en statiegeld op blikjes de automatische vervolgstap. Door dit besluit nu te nemen, krijgt de sector duidelijkheid en de noodzakelijke voorbereidingstijd voor de invoering van statiegeld op blik.

Kleine bedrijven en horeca vrijgesteld

Waar je vanaf 2023 je blikjes kan inleveren, wordt nog nader uitgewerkt. Net als bij flesjes is het aan producenten en supermarkten die blikjes op de markt zetten dit systeem vorm te geven. De overheid stelt wel een aantal randvoorwaarden. Zo worden horeca en kleinere verkopers ontzien. Dat betekent dat zij vrijgesteld zijn van de inname van blikjes, en de producenten van blikjes de kosten dragen van het statiegeldsysteem.

Strijd met zwerfafval

Al jaren is het kabinet bezig om de strijd aan te gaan met de groeiende berg zwerfafval. De bal werd steeds neergelegd bij de drankproducenten. Maar het lukte het bedrijfsleven maar niet om de berg blikjes en plastic naar beneden te krijgen. Daarom neemt de overheid nu het heft in eigen handen. 

Inzamelbakken blikjes afval

Knapzak Benelux is leverancier van inzamelbakken voor de inzameling van aluminium blikjes. De CANman is dol op blikjes afval en met uitstek dé inzamelbak voor blikjes afval. 

De opvallende vorm van de CANman, namelijk een blikje, maakt meteen duidelijk wat er in de bak hoort. Leuk voor bij horecagelegenheden, sportverenigingen, attractieparken, campings, bioscopen, festivals, scholen etc. Er passen tussen de 300 en 500 blikjes in de bak (afhankelijk van hoe de klein de blikjes worden gemaakt).

Met een gepersonaliseerd wikkel maak je de bak naar je eigen huisstijl of smaak. Combineer de CANman met bijvoorbeeld de PETman, CUPman of TRASHman om een compleet afval inzamelstation te maken.

Daarnaast wordt ook de Waste Watcher gebruikt voor de inzameling van blikjes. Deze grijze bak is volledig te customizen met stickers en informatieplaten, zodat men in één oogopslag kan zien voor welke afvalsoort(en) deze bedoeld is.

We hebben standaard stickers en informatieplaten in ons assortiment bedoeld voor o.a. blik afval. Maar je kan deze ook personaliseren met bijvoorbeeld je logo en huisstijl. Dit werk nemen wij graag voor je uit handen!

De Waste Watcher is veelal te zien op scholen, in restaurants, hotels, gemeenten, kantoren, kantines etc.

Ontdek wat Knapzak voor jou kan betekenen

Contact

Let's connect

Nieuwsbrief

© 2022 Knapzak Benelux | Gemaakt door DreamWork Reclame