5 onmisbare tips
voor afval scheiden op kantoor

Afval scheiden op kantoor - Hoe werkt dat?

Wil je afval scheiden op kantoor? Maar weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken? Geen zorgen! In dit artikel geven wij je 5 tips voor een effectief afvalbeleid, zodat ook jij aan de slag kan met duurzame afvalscheiding op kantoor.

Waarom afval scheiden op kantoor?

Binnen de kantooromgeving produceren we behoorlijk wat afval. Tussen dit afval zitten kostbare grondstoffen die dankzij afvalscheiding opnieuw kunnen worden gebruikt. Hierdoor zijn minder nieuwe grondstoffen en energie nodig voor het fabriceren van nieuwe producten, en verdwijnt er minder restafval in de vuilverbrandingsovens.

Naast dat het goed is voor het milieu, zijn (grotere) bedrijven verplicht om bepaalde afvalstromen los aan te bieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de afvalstromen papier/karton en plastic folie, waarvan op kantoren zeer veel wordt verbruikt.

Verder maakt afval scheiden op kantoor je bedrijf ook financieel sterker. Afvalscheiding is namelijk niet alleen een kwestie van moeten, het is ook goed voor je bedrijf. Door afval te sorteren, houd je bedrijf minder restafval over en bespaar je op je afvalstoffenheffing. Een goede afvalscheiding is dus onmisbaar.

De voordelen van afval scheiden:

Stappenplan

Op kantoren komen verschillende afvalstromen voor. Binnen de kantooromgeving zijn dit over het algemeen vooral papier, karton, inktpatronen, plastic folie en GFT. Wanneer je weet welke afvalstromen je op welke plekken gaat scheiden, is de keuze voor de juiste afvalbak veel gemakkelijker.

Op basis van de afvalstromen in jouw bedrijf, kies je passende afvalscheidingsbakken. Op vrijwel elk kantoor zullen papier en plastic tot de grootste afvalstromen behoren, maar de rest is afhankelijk van de aard en cultuur van je bedrijf. Bereiden jouw medewerkers bijvoorbeeld iedere dag een verse lunch? Dan kun je waarschijnlijk wel een GFT-bak gebruiken. En drinkt iedereen uit papieren koffiebekertjes, dan kun je deze apart inzamelen met een bekerhouder in je afvalbak. Je kan altijd starten met een proefplaatsing om uiteindelijk tot de beste keuze te kunnen komen.

De volgende stap is bepalen waar de afvalbakken geplaatst worden. Doe dit op plekken waar veel mensen samenkomen of waar veel afval wordt geproduceerd, denk hierbij aan: de kantine, wandelgangen en printers.

Om afvalscheiding op kantoor tot een succes te maken, is het belangrijk dat medewerkers op de hoogte zijn van de verandering en dat ze gestimuleerd worden om ook daadwerkelijk hun afval te scheiden. Door gebruik van duidelijke pictogrammen, kleur en tekst vergroot je het gemak van afvalscheiding. Leg ook uit waarom je afval scheiden belangrijk vindt. Door bewustwording bij mensen creëer je draagvlak.

Hoe minder afval je produceert, hoe minder je hoeft weg te gooien, en hoe minder je uiteindelijk ook betaalt aan afvalstoffenheffing. Het loont daarom om de hoeveelheid afval op kantoor zo veel mogelijk te beperken. Vraag je bijvoorbeeld af of het echt nodig is om elk document te printen, en stap van weggooibekertjes over op herbruikbare mokken. Koop daarnaast zo veel mogelijk duurzame producten met een langere levensduur.

Knapzak Benelux maakt afval scheiden op kantoor leuk en eenvoudig

De hoogwaardige producten van Knapzak Benelux maken afvalscheiding op kantoor eenvoudig en leuk. Onze bakken zijn geheel naar wens samen te stellen, zodat je precies die afvalstromen kunt inzamelen, die op jouw kantoor het meeste voorkomen.

Zo kan je met onze Waste Watcher bakken verschillende afvalstromen inzamelen. Welke afvalsoort je inzamelt, is afhankelijk van welke deksel je gebruikt. Bijvoorbeeld een blauw deksel voor papier, een geel deksel voor PMD en een zwart deksel voor restafval. Door meerdere Waste Watchers aan elkaar te koppelen maak je een eigen afvalstation. Ook voor de inzameling van vertrouwelijke documenten hebben we een geschikte afvalbak, namelijk de Shredinator. Middels het deksel met slot zijn je ingezamelde documenten altijd veilig!

Daarnaast zijn onze ludieke afvalbakken uit de MAN-serie ook geschikt voor op kantoor. Deze 4 bakken maken afval scheiden net een stukje leuker. Én hoe leuker iets is, hoe liever men dat doet! Plaats de CUPman bijvoorbeeld naast het koffieautomaat voor de inzameling van koffiebekers. En voor de inzameling van blikjes, raden wij je aan om de CANman neer te zetten. Daarnaast is de TRASHman in de kantine dé oplossing om restafval apart in te zamelen. En wist je al dat onze PETman de ideale afvalbak is voor de inzameling van kleine plastic flesjes? Met de statiegeld opbrengsten hiervan kan je bijvoorbeeld een goed doel steunen of investeren in leuke bedrijfsuitjes.   

Wil jij ook aan de slag met afval scheiden op kantoor?

Dan heb je nu de juiste handvatten om te starten met een effectief afvalbeleid. Wil je graag hulp bij je keuze of meer weten over het invoeren van duurzame afvalscheiding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar +31 (0)13 543 11 10 of mail naar info@knapzak.nl. Dan bepalen we samen wat voor jouw kantoor de meest geschikte afvalscheidingsbakken zijn die passen bij jullie wensen.

Ontdek wat Knapzak voor jou kan betekenen

Contact

Let's connect

Nieuwsbrief

© 2022 Knapzak Benelux | Gemaakt door DreamWork Reclame